DigitalOcean 101 – CentOS VPS’e ZPanel Kurulumu

ZPanel Nedir?

Tamamen gönüllüler tarafından desteklenerek ücretsiz olarak dağıtılan ZPanel aslında Unix ve Windows tabanlı işletim sistemleri üzerinden sunulması planlanan web barındırma hizmetlerinin kolayca yönetilmesine yönelik geliştirilmiş kontrol panelidir. Kurulumu ile birlikte Apache, Postfix, ProFTPDDovecot, MySQL, PHP, Webalizer, RoundCube ve phpMyAdmin gibi bazı olmazsa olmaz uygulamalar ve kolaylaştırıcı araçların hepsini otomatik olarak hazır hale getiriyor. Bunları tek tek kurarak birbirleriyle ilişkilendirebilmek ayrı bir keyif ancak ZPanel bunları “reseller” adı verilen bayi mantığında başka kullanıcılara da sunmamızı kolaylaştırıyor. Beraberinde farklı yetkilerde kullanıcı grupları oluşturmanıza izin vermekle kalmıyor alan adından her hesabın kullanacağı trafiğe kadar yönetim ve izleme işlemlerinin yapılmasına da olanak tanıyor.

ZPanel’in Kurulumu!

ZPanel’in 32 bit’lik CentOS sürümüne kurulumu için sisteminize daha önceden herhangi bir uygulama kurmamış olmamanız tavsiye ediliyor. Temiz kurulum dışında kendinize ait alan adı ve bu adresin sunucunun IP adresine yönlendirmiş olması gerekiyor. Son olarak ZPanel’i bu alan adına ait bir subdomain’e kurmanız şartı bulunuyor.

Önce Güncellemeler…

İlk olarak aşağıdaki komutu yazarak gerekli güncellemeleri gerçekleştirin:

yum -y update

Eğer güncelleme sırasında “qpid-cpp-client” ile alakalı bir hata alırsanız aşağıdaki komutu kullanın:

yum -y remove qpid-cpp-client

Güncellemeler bittikten sonra kuruluma başlamadan önce sistemi yeniden başlatın:

reboot

digitalocean-101-7

Güncellemeler tamam, sistem yeniden başlıyor…

Sıra ZPanel’in Kurulumunda…

Sunucumuz yeniden başladıktan sonra “root” olarak tekrar bağlanıyoruz. Aşağıdaki komutu kopyalayıp yapıştırarak çalıştırıyoruz. ZPanel’in kurulmu için “y” diyerek onay verdikten sonra sistem bizi gerekli ayarları yapmamız için yönlendiriyor.

bash <(curl -LSs https://raw.githubusercontent.com/zpanel/installers/master/install/CentOS-6_4/10_1_1.sh)

digitalocean-101-8

Komutu kopyaladıktan hemen sonra ZPanel’in kurulumu için onay isteniyor. İlerleyen aşamalarda ise sisteme ilişkin bilgilerin girişi yapılıyor.

İlk olarak Zaman Dilimi sonrasında da ülke seçmemiz isteniyor, burada (8- Avrupa, 47- Türkiye) şeklinde ilerleyebilirsiniz. Seçim yaptıktan sonra güncel tarih gösteriliyor ve “1” yazarak onay vermeniz isteniyor. Bir sonraki aşamada ise ZPanel’i kullanacağınız subdomain’in adı FQDN (Fully Qualified Domain Name) adımı altında soruluyor. Alan adı ile aynı olamayacağı ve subdomain’in DNS ayarlarının mutlaka yapılmış olması gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Ayrıca bu adımda “panel.alanadi.com” şeklinde tam adresi yazmanız gerekiyor. Server Public (external) IP sorusuna ise sunucumuzun IP adresini giriyoruz. En sonda çıkan kurulum onayını da “y” diyerek verdikten sonra ZPanel için gerekli dosyalar indirilmeye başlanıyor. Birkaç dakika süren bu işlemin sonunda ise ZPanel kullanıcı adı ve şifresiyle birlikte MySQL’e ait şifreler veriliyor, bunları not ettikten sonra sistemin yeniden başlatılması gerektiğine dair son onayımızı veriyoruz.

digitalocean-101-9

ZPanel’in kurulumu bittikten sonra ZPanel’e ait kullanıcı adı ve şifreyle birlikte MySQL’e ait şifreler veriliyor. Son olarak sistemi yeniden başlatmak için onay veriyoruz.

ZPanel’e İlk Bağlantıyı Gerçekleştiriyoruz!

Yukarıdaki ZPanel’in kurulum adımları başarıyla tamamladıktan sonra tarayıcıya sunucunun IP adresini girerek panelin giriş sayfasına ulaşıyoruz. Herkes için aynı gelen “zadmin” kullanıcı adını ile birlikte kurulum sırasında verilen şifre aracılığıyla kontrol paneline giriş yapıyoruz.

digitalocean-101-10

ZPanel’e giriş için verilen kullanıcı adı ve şifre bilgilerini giriyoruz.

digitalocean-101-11

ZPanel’e başarıyla giriş yaptıktan sonra bu ekran ile karşılaşıyoruz.

ZPanel’e Hızlı Başlangıç!

ZPanel’e eriştikten hemen sonra “Domain Management” bölümü altında yer alan “Domains” kısmından panel için kullandığınız alan adını girerek tanıtmanızı öneririm. “Pending” olarak görünen durumu “Live”a hemen çevirmek için yukarıdaki “Admin” menüsünün altında yer alan “ZPanel Config” sayfasına giderek “ZPanel Daemon”u tekrar çalıştırmalısınız. “Admin” olarak tanımlanan hesabınız ile panel üzerinden dilediğiniz kadar alan adı, e-posta adresi MySQL kullanıcısı / veritabanı ve FTP hesabı ekleyebilirsiniz. “Reseller” seçeneği altından hesap tipleri ve onlara ait paket içeriklerini belirlemeniz mümkün. ZPanel ile birlikte kullandığınız alan adına ait e-posta hesapları oluşturmak için “Mail”in altından “Mailboxes”a girerek kullanıcı adı ve şifre belirlemeniz yeterli olucaktır. Bu hesaplara kolayca erişim için gene buradaki “WebMail” i tercih edebilirsiniz.

WordPress Kurulumu İçin Gerekenler

Siteniz için kullanacağınız alan adını yukarıdaki şekilde ZPanel’e tanıttıktan sonra öncelikle “Database Management” altında yer alan “MySQL Database” seçeneğine girerek yeni bir veritabanı oluşturuyoruz. Benim “blog” adını verdiğim bu veritabanı için bu seferde “MySQL Users” seçeneğinden “Map Database” kısmına yarattığımız “zadmin_blog”u seçerek kullanıcı adı belirliyoruz. ZPanel’in bize ürettiği şifreyi not ettikten sonra “File Management”ın altında yer alan “FTP Accounts”dan yeni FTP kullanıcısı oluşturuyoruz. Burada okuma ve yazma işlemlerini gerçekleştirebilmek için “Full access” vereceğimiz hesap için kullanıcı adı ve şifre belirliyoruz. Dilerseniz bu hesabın “Use Domain Directory” altından sadece kullandığımız alan adına erişmesine izin verebilir veya ileride yaratacağınız diğer hesapların hepsine erişebilmesi için  “root” yetkisi verebilirsiniz.

WordPress‘in sayfasına girerek kurulum için gerekli dosyaları indiriyoruz. FTP’den bu dosyaları sunucumuza atabilmek için Windows kullanıcıları WinSCP‘yi Mac OS kullanıcıları da FileZilla‘yı tercih edebilirler. Yukarıda oluşturduğumuz FTP hesap bilgileri ve sunucunun IP adresi ile bağlandıktan sonra WordPress dosyalarını sunucuya transfer ediyoruz. WordPress’in sayfasında yer alan kurulum adımlarını takip ederek blog’unuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. ZPanel ile barındıracağınız yeni web sitelerindeki maceralarınız için bol şans 😉

  • HaYTo

    Sağolun makale için

    Acemiliğime verin birşey soracagım tamamen bilgim olmadıgı için nicin CentOS da ubuntu değil

    neden ubuntuyu tercih etmiyoruz

  • Öncelikle rica ederim, blog’taki ilk yorumunuza çok sevindim 🙂

    CentOS ve Ubuntu oldukça yaygın şekilde kullanılan Linux dağıtımları. Açıkçası CentOS yerine aynı şekilde Ubuntu’yu da rahatlıkla tercih edebilirsiniz. En önemli fark olarak CentOS’un RHEL (Red Hat Enterprise Linux) üzerine Ubuntu’nun da Debian’ı temel alarak geliştirilmesi gösterilebilir. Paket Yöneticisi açısından kullanıcı olarak hangisinde daha rahat hissettiğiniz önemli bir tercih olabilir aslında ikisi arasındaki seçim tamamıyla sizin tercihinize kalıyor. CentOS’un bence en önemli artılarından birisi uzun yıllardır sunucu tarafında kendini ispatlamış güvenli ve istikrarlı tarafı birde cPanel ve Plesk gibi pek çok aracın direkt kullanılabilmesi.

    • HaYTo

      Way be işte 1 senedir aradığım 2 cevapdan biri Ben ubuntu kullanıyorum pişmanda değilim kendi işlerimi görüyorum Zpanel ile ilk mesajın benden gelmesine üzüldüm bende şans sıfır umarım sana bulaşmaz
      Saygılar
      Aklıma gelmişken ben bu makalayi googlede gezerken buldum 🙂 aradığım konu Zpanele subdomain eklemekti ama neden böyle bir yere vardı bende bilmiyorum

  • Batur

    Merhaba, kaliteli anlatım olmuş. Başarılar.

    • Merhaba,

      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bende size başarılar dilerim 🙂

      • Batur

        Bahsi geçen ”Pending” durumu, ikinci domainde karşıma çıktı ve düzelmiyor. Söylediklerinizi yapmama rağmen ”Live” olmadı. Şu anda ilk eklediğim domainden başka domain ekleyemiyorum. Sahip olduğum VPS’de, bir ip adresi mevcut. Bu durumun sıkıntı doğurmayacağını düşünüyorum fakat emin olamadığım için danışmak istedim. İyi çalışmalar.

        • Ekleyeceğiniz alan adının nameserver ayarlamalarını satın aldığınız şirket üzerinden DigitalOcean’a yönlendirip sonrasında da DigitalOcean’daki DNS menüsü altından gerekli ayarlamaları yaptınız mı? Yaptıysanız bazen aktif olması vakit alabiliyor o sebeple bunları yaptıktan sonra zPanel Daemon’u çalıştırırsanız “Live” olacaktır.

  • hanninerdebal

    nacicim ben hata edip cpanel kurdum senin yazıyı okumadan, şimdi bu güzel kardeşine nasıl cpaneli kaldıracağını söyleyebilir misin? yoksa destroy yapsam olur mu ha? patlatmayalım sunucuyu yangın çıkartmayalım durduk yere.

    • DigitalOcean kullanıyorsanız yarattığınız droplet’i kolayca silip yeniden yenisini oluşturmanız daha sağlıklı olacaktır. cPanel tarafından da bizzat önerilen kaldırma metodu bu şekildeydi diye hatırlıyorum, kolay gelsin.

  • Merhabalar hocam bende zpanel kuracağım amma burada donuyor? yes no yazısı çıkmıyor? http://bit.ly/1IU7VUu

    • Merhabalar,

      Adresi yazdığınız “CentOS-6_4” kısmında aradaki alttan çizgiyi göremedim, onu ekleyip tekrar denerseniz kurulum başlayacaktır diye tahmin ediyorum. Kolay gelsin 🙂

      • Cengaver

        tamamdır hocam kurdum çok teşekkür ederim, sitesinden indirdiğim türkçe yama ile türkçe yaptım fakat türkçe karakter sıkıntısı var. Bu konu hakkında bir bilginiz var mı?

      • Cengaver

        tamam teşekkürler hocam o sorunuda hallettim, iyi çalışmalar. Sayenizde sunucum rahat bir nefes aldı 🙂

  • Şener

    zPanel’in ram tüketimi nasıl? Şu an vesta panel kullanıyorum 1GB ram’in %75’ini götürüyor.

    • 512 MB’lık VPS’te genellikle 120 MB civarında seyrediyor diyebilirim.

  • Bahadir Yilmaz

    Naci Hocam,
    verdiginiz bilgiler isiginda zpaneli kurdum.
    bir ufak sorunum var.
    http://mail.esesco.be
    yazdigimda webmail ( roundcube ) yerine zpanelin login ekranina dusuyor.
    A record sorunu mudur?
    cname mi atamaliyim? 🙁
    tesekkurler

    • Subdomain olarak kullanacaksanız dediğiniz gibi CNAME olarak tanımlamanız sanıyorum ki sorununuzu çözecektir, kolay gelsin.

      • Bahadir Yilmaz

        cname deniyorum ama webmail uzantisi uzun
        http://server.turktech.be/etc/apps/webmail/
        seklinde
        kabul etmiyor 🙁

        • ZPanel üzerinden subdomain oluşturup gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra DigitalOcean üzerinden de tanımlamaları yaptınız değil mi? ZPanel’den oluşturduğunuz subdomain’in yer aldığı klasöre girip oradaki varsayılan sayfayı belirttiğiniz adrese yönlendirebilirsiniz.

  • Furkan Köse

    “Sorry, this installer only supports the installation of ZPanel on CentOS 6.x.” diyor centos 7 den centos 6 düşürdüm yine aynı hata yardımcı olurmusunuz