DigitalOcean 101 – vsftpd ile FTP Sunucu Kurulumu

FTP Nedir?

File Transfer Protocol’ün kısaltması olan FTP adından da anlaşılabileceği gibi internetin ilk standartları arasında yer alan dosya transfer protokolüdür. İstemci-sunucu mimarisinde çalışarak ağ üzerinden kolaylıkla dosya alma ve gönderme işlemlerinin yapılmasına olanak sağlar. FTP sunucularından dosya transferi işlemlerini gerçekleştirmek için Windows kullanıcıları WinSCP‘yi Mac OS kullanıcıları da FileZilla‘yı tercih edebilirler.

vsftpd Nedir?

Başta FTP üzerindeki veri trafiğinin şifrelenmemesi, bounce saldırıları ve packet capture gibi çeşitli açıklardan dolayı güvenlik amacıyla SSL / TLS ile güçlendirilmiş FTPS veya SSH kullanarak transfere izin veren SFTP gibi daha güvenli dosya transfer protokollerinin kullanımı önerilmektedir. vsftpd (very secure FTP daemon) ise güvenlik, performans ve kararlılık açısından kabul görerek yaygın bir şekilde Unix tabanlı sistemlerde kullanılan bir FTP sunucusudur. Özellikle isminin de belirtmiş olduğu üzere güvenlik alanına odaklanarak diğer FTP sunucuları tarafından sunulmayan pek çok özelliği desteklemektedir.

Okumaya devam et

DigitalOcean 101 – iptables ile Temel Güvenlik Ayarları

iptables Nedir?

Firewall (Güvenlik Duvarı) bildiğiniz gibi internet veya yerel ağ içerisinden gelen/giden veri akışını yapılandırılan ayarlara göre engelleyen veya izin veren yazılımlardır. Özellikle kötü niyetli kişilerin sisteminize sızmasını engellemeye yardımcı olur. iptables ise çeşitli geliştiriciler tarafından Linux işletim sistemi için geliştirilen güvenlik duvarı yazılımıdır. Aslında kendisi Linux çekirdeği içerisinde bulunan netfilter adlı IP paket filtreleme sistemini yönetmek için kullandığımız bir araçtır. iptables aracılığıyla hizmete açacağınız servislerin port’larından geçecek trafiği engelleme veya yönlendirme gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Okumaya devam et

DigitalOcean 101 – PPTP ile Kendi VPN’inizi Kurmak

VPN Nedir?

VPN (Virtual Private Network) internet üzerinden başka bir ağa bağlanmanızı sağlayan bağlantı çeşididir. Sanal bir ağ uzantısı olduğu için ağa tıpkı fiziksel olarak bağlıymış gibi görünür. Sunucuya bağlandıktan sonraki veri transferi şifrelenerek korumaya alınır. Oluşturulan tünel sayesinde internetteki işlemlerinizde güvenlik ve gizlilik sağlanır. Özellikle ülkemizdeki yasaklar sebebiyle zaman zaman erişime yasaklanan siteler ve şuan için Türkiye’yi kapsamı altına almayan Netflix / Hulu gibi servislere erişim için tercih edilebilir. Kısacası kuracağınız VPN sayesinde internete sunucunuzun bulunduğu konum üzerinden erişmeye başlıyor olacaksınız.

Okumaya devam et

DigitalOcean 101 – Swap Alanı Yaratmak

Swap Nedir?

Unix tabanlı işletim sistemlerinde kullanılan fiziksel RAM’e ek olarak daha fazla bellek alanına ihtiyaç duyulursa sunucunun depolama alanı tıpkı RAM gibi kullanılabilir. Takas Alanı olarak adlandırılan bu sanal bellek sayesinde uygulamaların depolaması gereken veriler fiziksel RAM’inize sığmadığında buradaki veriler takas edilir. Yalnız fiziksel RAM’in okuma / yazma hızı sabit disklerden daha yüksek olduğundan sistemde performans kayıpları oluşur. Bu sebeple en doğrusu Takas Alanı’nın gerekli durumlarda kullanımı için ayarlanmasıdır. Takas Alanı’nın sistemin fiziksel RAM miktarının 2 katı kadar olması tavsiye ediliyor ancak bu tamamıyla ihtiyaçlarınıza bağlı.

Okumaya devam et

DigitalOcean 101 – CentOS VPS’e ZPanel Kurulumu

ZPanel Nedir?

Tamamen gönüllüler tarafından desteklenerek ücretsiz olarak dağıtılan ZPanel aslında Unix ve Windows tabanlı işletim sistemleri üzerinden sunulması planlanan web barındırma hizmetlerinin kolayca yönetilmesine yönelik geliştirilmiş kontrol panelidir. Kurulumu ile birlikte Apache, Postfix, ProFTPDDovecot, MySQL, PHP, Webalizer, RoundCube ve phpMyAdmin gibi bazı olmazsa olmaz uygulamalar ve kolaylaştırıcı araçların hepsini otomatik olarak hazır hale getiriyor. Bunları tek tek kurarak birbirleriyle ilişkilendirebilmek ayrı bir keyif ancak ZPanel bunları “reseller” adı verilen bayi mantığında başka kullanıcılara da sunmamızı kolaylaştırıyor. Beraberinde farklı yetkilerde kullanıcı grupları oluşturmanıza izin vermekle kalmıyor alan adından her hesabın kullanacağı trafiğe kadar yönetim ve izleme işlemlerinin yapılmasına da olanak tanıyor. Okumaya devam et

DigitalOcean 101 – VPS Dünyasına Giriş

Daha çok kişisel amaçla kullandığım VPS’ten en kolay şekilde nasıl yararlanılabileceğine dair ufak bir rehber hazırlayıp paylaşmak istedim 🙂

VPS Nedir?

VPS (Virutal Private Server) bir sunucunun sanallaştırma ile sahip olduğu güçlü fiziksel donanımının küçük parçalara ayrılmasıyla ortaya çıkan sanal sunucudur. Son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız bu yapı ile aslında sunucu donanımından tam kapasite olarak yararlanılması amaçlanıyor. VPS sayesinde tıpkı fiziksel bir sunucuda olduğu gibi kendinize özel sunucu ortamını uygun bir maliyetle yaratabiliyorsunuz. Sunucunuz için gereken CPU ve RAM gibi tüm kaynakları ise anında rahat bir şekilde ölçeklendirebilmeniz mümkün.

Okumaya devam et

Merhaba Dünya!

Uzunca bir süredir farklı alanlarda yazan blogger’ları uzaktan keyifle takip ediyordum. 2007’de Facebook hemen ardından 2008’de Twitter ile atıldığım sosyal medya serüveninden biraz uzaklaştığım şu günlerde blog dünyasına adım atmaya karar verdim. En büyük tutkum bilişim hakkında yazmadan duramayacağımı biliyorum ama bunun dışında sıklıkla amatör fotoğrafçı ruhumu gastronomi ve seyahat içerikli yazılarla harmanlamaya çalışacağım.

25’e doğru adım attığım doğum günümde programcıların meşhur “Merhaba Dünya!” tabiriyle herkese selamlar 🙂

Okumaya devam et